Skip to Content

Látni és látszani

A tisztánlátás az élet minden területén nélkülözhetetlen. Vajon az Ön autójából kinézve is tökéletes?

Reflektorai sötétben nappali fénnyel világítják be az utat? Az Ön autója fényeit is jól látják a többiek?

A tisztánlátás az Ön biztonsága!

 

Országos rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzési akció

2012 november 15. - december 15. között.

 

Felkészülés Ingyenes gépjárművilágítás ellenőrzési szervizakció

2012. október 15. - december 15.

Tisztelt Autósok!

Mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége is, hogy a közlekedés biztonságára ügyeljünk, felelős magatartással gondoskodjunk arról, hogy az autó valamennyi műszaki berendezése állandóan a lehető legjobb műszaki állapotban legyen, a legjobb közlekedésbiztonsági tulajdonságokkal rendelkezzen.

A közlekedésbiztonság egyik, ha nem a legfontosabb eleme az, hogy Ön jól lásson az úton és az Ön autóját a közlekedés többi résztvevője biztonsággal észlelje. Kiemelten fontos ez a kritikus helyzetekben: éjszaka, illetve rossz időjárási viszonyok között.

 Jó látás és pontos észlelés, „látni és látszani” a közlekedésbiztonság - így az Ön biztonságának - kulcseleme!

 Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészete fokozott gépjárművilágítás ellenőrzési akcióhónap tart 2012. november 15-e és december 15-e között. A közúti ellenőrzések során a világító és jelzőberendezések maradéktalan meglétét, működőképességét, beállítását vizsgálják a rendőrök a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőreivel együtt. A vizsgálatok szakszerűsége és szigorúsága, a nem megfelelő világítással, jelzőberendezésekkel közlekedő autó kiszűrése, az üzemeltetők bírságolása a közlekedésbiztonság, így mindegyikünk érdekében történik.

 

A jó látási, észlelési feltételeket műszaki tényezők és „szemünk világa” határozza meg.

Mindkettő karbantartandó és karbantartást időszakonként el is kell végezni!

 Van lehetőség, hogy Ön autója világító és jelzőberendezéseit, valamint minden olyan rendszert, mely az autóból való tökéletes kilátást biztosítja, beleértve az Ön szemének vizsgálatát is, ellenőriztesse.

Ingyenes gépjárművilágítás-ellenőrzési szervizakció

Ha Ön elhozza autóját szervizünkbe, mely a „látni és látszani” szervizakció részese, Önnek ingyenesen átvizsgáljuk a világító és jelzőberendezéseit, a kilátáshoz kapcsolódó gépjárműelemeket, alkatrészeket. És ha Ön eljön hozzánk, a „látni és látszani” optikusához, ingyenesen ellenőrzzük látását.

Miért jó Önnek, kedves autós, hogy részt vesz a világítás-ellenőrzési akcióban?

Első helyen kell említeni, hogy Ön számára az megnyugtató, hogy a gépjárműve világítása és a láthatósága megvizsgált és kielégíti az előírásokat. Az ellenőrzött „látni és látszani” gépjármű-tulajdonságok közlekedésbiztonságot adunk.

Az ingyenes gépjármű-világítás ellenőrzés során

-        kiderülhet, hogy az autó világítása a „megszokott”, és talán még megfelelő állapotnál lehet sokkal jobb, ezért tanácsos a beállításokat, javításokat elvégezni,

-        kiderülhetnek rejtett hibák,

-        kiderülhetnek szabálytalanságok, melyek például használtautó vásárlásnál nem derültek ki,

-        szakszerű tanácsadással segítjük az autó világító- és jelzőberendezéseinek, kezelőszerveinek pl. előrevilágítás )magasság) állító, a ködlámpa, köd zárófény, nappali menetfény előírásos használatát, kiegészítőfények felszerelését.

A rendőrségi gépjármű-világítás ellenőrzésnél, ha az autós felmutatja a műszaki vizsgálatot igazoló IGAZOLÓLAPOT, könnyebben áteshet a fokozott időszakos közúti ellenőrzésen.

Jó tudni!

A KRESZ 5.§ (1) bekezdés c) pontja szerinti rendelkezése értelmében „A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amelynek műszaki, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek.”

A hivatkozott jogszabály minden részletében tartalmazza a gépjármű világító- és jelzőberendezéseire vonatkozó előírásokat. A KRESZ előírásának értelmében a rendőrség a közúti vizsgálatoknál ezeket - a vizsgálati körülményeknek adta lehetőségeken belül – teljes körűen ellenőrzi.